EM i Palamos – Derfor skal du med på næste fællestur!

DSC_8142På Costa Bravas kyst midt mellem den franske grænse og Barcelona, ligger byen Palamós, en gammel fiskerby grundlagt i 1279. Palamós ligger lige ud til Middelhavet og er i dag en populær ferieby med barer, restauranter, shopping-muligheder og strande. Det er nu havnen vi har mest fokus på, og dér hvor vi tilbringer mest tid – og altså på vandet. For er dette sejlerne ferietur eller forældrenes? Sejlernes – naturligvis! Og dog…. en fællestur som denne tager selvfølgelig udgangspunkt i sejladsen og selve Europamesterskabet, som der dystes om, men den er mere end det. Den er en god mulighed for familien om at være fælles om en oplevelse og støtte op om en sund interesse.

De 3 vigtigste grunde til at komme med på en fællestur

  1. En oplevelse der går under huden
    Sejlads er ikke for tøsedrenge – eller sarte piger. Det ved alle, der enten selv sejler eller har været med ude på vandet i en trænerbåd og set, hvordan der kæmpes med naturens kræfter, vejr, vind, bølger og strøm – og konkurrenterne. Træningspasset fra kl 9.30 til kl 15 i god vind kræver sin mand – eller dreng – og pige. Der bruges kræfter og energi så det batter – fysisk og mentalt. Dét er i sig selv en intens oplevelse.
  2. Godt kammeratskab på tværs af klubber uanset alder og sejlererfaring
    ”Kæmper på vand – venner på land” er DZAs motto. Det behøver vi ikke at prædike. For kammeratskabet på en sådan tur kommer helt af sig selv. Det er uundgåeligt ikke at lære hinanden bedre at kende, at småsludre på havnen i pauserne og før- og efter skippermøderne, at dele sine erfaringer, at grine lidt af sig selv eller dunke en sejlerkammerat anerkendende i ryggen for hans præstation. Om aftenen slentrer sejlerne gennem denne lille by i flokke, snupper sig en pandekage eller ”hænger ud” og klarer verdenssituationen set med deres øjne. ”Det fællesskab der er i Zoom-klassen, det der gør, at alle kan være med, uanset alder og sejlerfaring; Det gør Zoom-klassen og fællesturene så specielle”, siger sejlermor Pernille Robl. Og det er ikke kun sejlerne der knytter nye venskaber. Også forældrene hygger sig i fællesskabet – i caféerne med ”café con leche”, med tapas – søpindsvin, gambas med hvidløg….., på fællesturen til Salvador Dali Museet, på vandreture eller fælles opmærksom observation på molen. Joachim Berg formulerede det med en ligning: Fremmede himmelstrøg + næsten “open water sailing” + sportslige udfordringer + kapsejlads + vDSC_8093enskaber blandt de unge + fællesskaber blandt forældrene + bofællesskaber + feriehuse og lejligheder i stedet for telte og campingvogne + billige restauranter og drinks + hyggesnakke på havnen + møder andre landes sejlere = Zoom8 Danmark fællestur!
  3. Fantastisk sejlererfaring
    De mange timer på vandet og det ukendte farvand giver god erfaring. Man lærer hele tiden nyt og flytter sine egne grænser. Der er forskellige udfordringer og dagene er aldrig ens. I store internationale stævner møder man sejlere fra andre lande, hvilket gør stævnet interessant og anderledes. I et mix af udfordringer og fællesskab finder man en ægte sejlerglæde.

Computeren på velfortjent ferie.
Om man er for eller imod unges forbrug af tid foran computeren, så er de fleste dog enige i at computeren derhjemme er kommet på en velfortjent ferie. Og mange smiler ved bevidstheden om at de unge i denne ferie har masser af bevægelse, frisk luft og en længere øjenafstand til tingene end den fra stolen til skærmen. Som forælder tænker nogle nok: en så sund fritidsaktivitet er bare det er det hele værd!

DSC_8143

Når forældrene har det godt, er målet opfyldt.
På spørgsmålet om, hvad der var vigtigt på fællesturen sagde vores kloge landstræner: ”når forældrene har det godt, er målet opfyldt”. Selvfølgelig indeholder denne sætning mere end som så. Jo, vi tænker på forældre-fællesskabet – for hygger forældrene (og for den sags skyld og ikke-sejlende søskende) sig, så er det jo grangiveligt lettere til at DSC_8407få dem med en anden gang – at gribe i pengepungen, at køre over 2000 km over 20 timer, at hjælpe med at slæbe både, at sørge for forplejning, at opmuntre, trøste eller selvfølgelig dele glæden med sit sejlerbarn. Og ja, det er jo sejlernes glæde der i sidste ende er den vigtigste. For hvem ønsker ikke at se sin sejler smile, at have sejret, at have nået sine mål, at have fået nye venner, at stråle! Derfor kære sejlere: jeres pris for jeres forældres indsats for at I kan komme på vandet er følgende, når en pinlig forælder tropper op med kameraet og knipser løs: skænk dem et smil. De erindringer og billeder vi får med hjem er vores bekræftelse på en god fælles oplevelse.

Min søn bekræftede dette ikke kun med smil, men også med denne afsluttende bemærkning:

”Jeg glæder mig vildt meget til det næste ranglistestævne – til at sidde i bilen på vej hjem efter stævnet, med høj musik, død træt og med ansigtet brændende af saltvand og lidt for meget sol.”

LUCAS 2 DSC_8549Boserup DSC_8565DSC_8346

Stort tillykke med de flotte danske præstationer til EM i Palamos 2016. Hos drengene fik Oliver Ørting guldet, mens Jonas Ullmann tog bronzepokalen med hjem og Niclas Boserup fik en flot 4. plads. De danske piger klarede sig også super flot med Katarine Bjerre på 1.pladsen, Charlotte Bjerg Lorentzen på en 3. plads og Iben Dam Schmidt på en 5.plads.

IMG_4041

IMG_4035IMG_4023

IMG_4028