Sammenhængen mellem sjov, selværd, sammenhold, selvudvikling, succes og kapsejlads

DZAs 1.Vinterranglistestævne aflyses! Det er ikke pga en manglende klub eller frivillige hjælpere, en naturkatastrofe eller politiske benspænd, men af den simple årsag, at der mangler deltagere til dette stævne, som var tiltænkt at afholdes i Roskilde den 27.+28. august. Det får os til at filosofere lidt og komme med følgende opmuntring:

At gå ind for en ting helhjertet er til enhver tid sjovere end at gøre noget halvhjertet. Jo mere man giver den gas og jo mere engageret man er, desto sjovere er det. Det hænger selvfølgelig også sammen med at jo mere indsats man gør, desto bedre bliver man – og desto bedre man er, jo sjovere har man det.

Succes = indsats x færdighed

Hvordan får man så færdighed? Timer på vandet. Det gør man ved sin ugentlige træningsdage (bemærk flertalsformen) i sin klub med sine kammerater og sin træner. Men også ved camps og ikke mindst stæver rundt omkring i landet, hvor der er nye og anderledes forhold: bølger, strøm, vindspring og andre sejlere end dem, der trænes med til daglig.

I kapsejlads for unge under 18 år kræver det en duo: en sejler og en forælder. Og indsatsen fra begge er lige stor. Hvis du som forælder vil skabe den bedste ramme for din sejler ligger dit engagement ofte i transport af jolle og sejler til diverse havne på tværs i landet. Det ligger i også i opmuntringen, overblikket over muligheder/stævner og en organisation, der inddrager eller tager hensyn til resten af familien. Til gengæld får du flere timer sammen med dit barn, du får et teenagebarn, der brænder for en ting, der dyrker sport, der er udenfor i naturen, der udvikler sig og styrker sig på det indre plan og har en skare af gode sejlervenner. Som sejler ligger dit engagement i selve træningen og i deltagelsen af mange arrangementer og stæver, så du kan samle og nyde godt af de mange erfaringer. Engagementet er hårdest, når det ikke går som du vil og succesen lader vente på sig. Her skal du fastholde interessen og være vedholdende – også når det ikke lige er så sjovt. Efter dalen i bølgen, kommer toppen af bølgen.

Selvfølgelig er det hele en temperamentssag og skal finde et leje, der passer til sejler og familie, så alt går op i en højere enhed. Men vores budskab her er: Sejl kapsejlads. Kom med til alle de stævner, du absolut orker og mærk rusen, kammeratskabet og glæden ved at mærke din egen udvikling.

Af Anne Hopmann